Październik to mój dyniowy miesiąc. Mam dla Was kilka nowych przepisów z tą królową jesieni 🙂 dziś podzielę się przepisem na zapiekankę makaronową w sosie dyniowym. Smak dania możesz podkręcić szałwią – ja niestety jej nie miałam. Zanim zaczniesz przygotowywać zapiekankę, na patelni z rozgrzanym masłem usmaż kilka liści szałwii a potem dodaj je do dania 🙂
Składniki: 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 mała cebula, 1 szklanka purée z dyni, 1 mały kalafior, 200 g makaronu (ja użyłam makaronu z płaskurki od Nudle Śląskie), pół szatanki mleka, 1 łyżka mascarpone, ok. 1 szklanki tartego sera cheddar, sól i pieprz do smaku.
Makaron i kalafior ugotuj al’dente. Kalafior podziel na różyczki. Zostaw trochę wody po ugotowaniu makaronu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mascarpone wymieszaj z mlekiem.
Na patelni (tej samej na której smażyły się liście szałwii – jeśli ich używasz) rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dopraw ją solą i pieprze. Dodaj mleko wymieszane z mascarpone, wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj purée z dyni, wymieszaj. Sos dopraw solą i obficie pieprzem. Jeśli chcesz możesz dodać płatki chilli. Do sosu dodaj makaron, różyczki kalafiora i 1/3 startego sera oraz usmażone listki szałwii, wymieszaj. Zmniejsz ogień, danie posyp resztą sera, przykryj patelnię i całość duś, aż ser się rozpuści. Jeśli masz patelnię którą możesz włożyć do piekarnika to danie zapiecz – 25-30 min w temp. 180 stopni.