Moja córka jest wielkim miłośnikiem gnocchi. Uwielbia te pyszne małe ziemniaczane „pierożki”. Są tak wszechstronnym składnikiem. I nie pamiętam, ile razy paczka gnocchi wpadła na szybki obiad czy kolację 😉 Tym razem przygotowałam je z kurczakiem w sosie brokułowym.
Składniki: 2 małe piersi kurczaka, 1 opakowanie gnocchi, 1 brokuł, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 1/2 szklanki wody (można użyć tej po ugotowaniu klusek), 2-3 łyżki śmietany 18%, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Gnocchi ugotuj zgonie z opisem na opakowaniu zostawiając wodę po ich ugotowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj. Mięso pokrój w kostkę i posyp ulubionymi przyprawami. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, obrany czosnek zetrzyj na tarce. Na dużej patelni usmaż mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj odcedzone brokuły i wymieszaj. Ja brokuły mocno rozdrobiłam, ale jeśli wolisz zostaw je w kawałkach. Wlej wodę i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj gnocchi i wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody, a jeśli zbyt rzadki możesz dodać tarty ser.