Uważam, że nie ma nic lepszego jak pyszna miseczka domowej granoli. Ten przepis na granolę zawiera kilka dodatkowych specjalnych składników, które wprowadzą wszystkich w świąteczny nastrój. A najlepsze jest to, że można ją przechowywać przez dłuższy czas lub dać komuś w prezencie.
Składniki: 300g płatków owsianych, 100g posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 5 łyżek miodu, 1⁄4 łyżeczki soli, drobno starta skórka z 3 mandarynek, 150g suszonej żurawiny, gar ść jagód goji 100g czekolady.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Połącz płatki owsiane, orzechy, przyprawę do piernika cynamon i sól w dużej misce, a następnie polej miodem i wymieszaj. Wyłóż zawartość na dużą blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 ° C, ale pilnuj czasu, ponieważ piekarniki są różne – płatki powinny mieć jasnobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika, dodaj skórkę z mandarynek, żurawinę, jagody goji i czekoladę, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnych pojemnikach. Granola powinna wystarczyć na dwa tygodnie, jeśli wcześniej nie zjesz jej w całości!