Owsiankę zawsze jadłam na słodko. A, że wolę wytrawne śniadania to owsiankę nie jadałam zbyt często. Na TEN fantastyczny przepis na trafiłam w książce „Praktykulinarni dziś na obiad, jutro do lunchboxa” Beaty i Igora Grątkowskich.
Ja przepis troszeczkę zmodyfikowałam -pod składniki, które miałam w domu 😉
Składniki: 100 g płatków orkiszowych, 1 cukinia, 1 papryka, 1 cebula, mała puszka zielonego groszku, szczypta proszku z czarnego czosnku, duża szczypta oregano, sól i pieprz do smaku, 400 ml wody, 1 jajko sadzone, 3 łyżki kiełków stir fry, suszone pomidory, 2 łyżki oliwy
Cukinię i paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cukinię, paprykę i cebulę, doprawiając je solą, pieprzem, oregano i proszkiem z czarnego czosnku. Wsyp płatki i wlej wodę. Całość gotuj przez 7 min mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj odcedzony groszek. Owsiankę dopraw do smaku. W międzyczasie na suchej patelni upraż kiełki, a następnie smaż jajko sadzone.
Owsiankę podawaj z jajkiem, posyp suszonymi pomidorami i kiełkami stir fry.
Do pracy przygotowałam sobie tą owsiankę, ale zamiast jajka użyłam sera feta 🙂
Jeśli chcesz wiedzieć jak zbudować zdrowe nawyki – narzędzia, pomysły i konkretne rozwiązania zapraszam na stronę: https://praktykulinarni.com/jak-zbudowac-zdrowe-nawyki-narzedzia-pomysly-i-konkretne-rozwiazania/ i kupienia ebooka 🙂