Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 główki czosnku, 1 cebula, 2 l wody lub rosołu, 2 łyżki mascarpone, łyżka oleju, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz pokrój. Czosnek obierz, większe żabki przekór na pół. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj do niej ziemniaki i chwilę smaż. Wsyp ok. pół łyżeczki soli i pieprzu, wlej wodę i gotuj 10-15 min. Do garnka dodaj czosnek i gotuj jeszcze 10 min. Do zupy dodaj serek mascarpone oraz proszek z czarnego czosnku i zmiksuj ją na gładki krem. Zupę dopraw do smaku. Ja podałam ją z grzaneczkami – pokrojone w kostkę paluchy od Beak Beak.