Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na przepyszne bułeczki. Robi je moja siostra – z jej ręki wychodzą najlepsze! W końcu udało mi się je sfotografować bo znikają bardzo szybko 😉 Bułki są dwoma farszami – mięsnym i pieczarkowo-serowym. Jeśli chcesz użyć obu farszów zrób ciasto z podwójnej porcji.
Ciasto: 120 ml mleka, 100 ml jogurtu naturalnego, 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 białko (żółtko zostawić do posmarowania), 375 g mąki+ do podsypywania, 100 ml oleju rzepakowego
Farsz pieczarkowy: 1 cebula, 2-3 łyżki oleju, 400 g pieczarek, 150 g sera edamskiego, 8 kuleczek mozzarelli, sól i pieprz, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje cała woda, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć na miskę i wystudzić. Dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Farsz mięsny: 350 g piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku.
Mięso, cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż mięso z cebulką i startym czosnkiem. Dopraw je do solą i pieprzem. Dodaj paprykę i cukinię. Wszystko smaż ok 10 min. Dodaj ketchup. Całość dopraw do smaku i smaż jeszcze chwilę.
Dodatkowo: 1 żółtko+ 1 łyżka mleka, biały sezam.
W misce wymieszać podgrzane mleko (nie może być gorące), jogurt naturalny i rozkruszone drożdże i cukier. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i olej. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem przez ok 10 min. Ciasto lekko klei się do rąk ale po wyrośnięciu będzie idealne. Miskę z ciastek nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, krótko zagnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować placek, na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę farszu, ułożyć kulkę mozzarelli i zlepić jak pieroga. Uformować podłużną bułkę, złączeniem do dołu. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok 15-18 min na złoty kolor.