Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Serniki

Sernik czekoladowy

2 grudnia 2023
Sernik czekoladowy
fb-share-icon
Tweet


Ten sernik czekoladowy zrobiłam na swoje urodziny. Nie, nie miałam tortu 😉 Uwielbiam serniki, to moje ulubione ciasto, więc sernik pełnił rolę tortu 🙂

Spód: 200g kakaowych ciasteczek bebe polanych czekoladą,60 g masła.

Masa serowa: 200 ml śmietany kremówki 30%,300 g gorzkiej czekolady, 1 kg twarogu z wiaderka, 200 g cukru, 4 jaja, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Spód
Masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj na jednolitą masę. Wysyp je ma tortownicę 26 cm i polej masłem. Wymieszaj i wyrównaj spód

Masa serowa

W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut. Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach. Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Ja sernik posypałam kakao. Możesz zrobić polewę czekoladową.

W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Przepis z bloga www.na-talerzu.pl
fb-share-icon
Tweet


czekoladadeserserniksernik czekoladowy

Related Posts

Serduszka z kremem czekoladowym

Serduszka z kremem czekoladowym

Z okazji walentynek przygotowałam czekoladowe serduszka z ganache. Taki samodzielne wykonany prezent jest najlepszy jaki można wręczyć. Ja przygotowałam dla męża i dzieci 🙂 Pralinki można przygotować w małych silikonowych foremkach. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady Ganache: 200 g czekolady mlecznej, 100 g śmietanki 30% […]

Tarta jeżynowa

Tarta jeżynowa

Tą tartę robię co roku. W tym jest bardzo późno bo dopiero teraz dojrzały mi jeżyny na działeczce. Tarta jest prosta w przygotowaniu, słodka i delikatnie kwaśna, a przede wszystkim pięknie się prezentuje 😉 Spód do tarty można przygotować bez pieczenia z ciasteczek lub upiec […]

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

Spód: 350 g mąki pszennej, 170 g masła, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody. 3/4 ciasta wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. […]


Granola z figami
Jabłkowe ciasto orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Chlebek bananowy
    In Chleby, Dania śniadaniowe i przekąski
    26 maja 2025
  • Sałatka z kuskusem i fetą
    In Sałatki i surówki
    23 maja 2025
  • Risotto ze szparagami
    In Dania obiadowe
    12 maja 2025
  • Makaron z sosem bolongese
    In Makarony
    12 maja 2025
  • Ciasto daktylowe
    In Ciasta
    11 maja 2025

Archiwa

  • maj 2025 (8)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.