Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g, kostka masła – 200 g, 5 średnich jajek, około 3/4 szklanki cukru – 170 g, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka kakao + 2 łyżki wody, 600 g czereśni przed wydrylowaniem.
Czereśnie wydryluj. Masło rozpuść w rondelku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę 24×24 lub okrągła 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce utrzyj jajka z cukrem i wystudzonym masłem. Dodaj mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia. Do foremki przełóż połowę ciasta. Do pozostałej połowy dodaj kakao i wodę. Wymieszaj, a następnie wyłóż je na białe ciasto. Na wierzch wysyp czereśnie. Ciasto piecz 40-45 min.
Przepis z bloga www.aniagotuje.pl