Kapusta pekińska jest chrupiąca i delikatna. Można są spożywać na zimno w sałatka lub na ciepło. Moja dzisiejsza propozycja smażona pekińska z warzywami. To fajna potrawa na kolację, jarzynka do obiadu lub baza do sałatek na ciepło, np. z pieczonym mięsem.
Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 cebula, 2 marchewki, garść mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 21-2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 2 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, szczypiorek.
Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki. Kapustę umyj i pokrój nie za drobno. Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzuć pieczarki i marchewkę. Wlej wodę, wymieszaj i usmaż. Do pieczarek i warzyw wrzuć groszek i kapustę. Dodaj sos sojowy, wymieszaj i smaż do 5 min. Danie dopraw do smaku. Posyp szczypiorkiem.