Żeberka w marynacie miodowo-sojowej
Żeberka w marynacie miodowo-sojowej
Kuchnia azjatycka to bogactwo smaków i aromatów. Dziś mam dla Was przepis na słodko-kwaśne żeberka oraz lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę ogórkową. To moja propozycja na Świętowanie Chińskiego Nowego Roku.
Składniki: ok. 900 g żeberek, 8 ząbków czosnku, 2 łodygi szczypiorku, 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego Lee Kum Kee, 2 łyżeczki sosu ostrygowego Lee Kum Kee, 1 saszetka sosu miodowo-sojowego Stir Fry Lee Kum Kee, kawałek imbiru wielkości kciuka, ok. 450 ml wody.
Włóż żeberka do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Łyżką zbierz pianę z powierzchni. Żeberka odcedź. . W misce wymieszaj Saszetkę sosu miodowego, sos ostrygowy i sojowy. Żeberka przełóż na patelnię, wsyp czosnek, imbir, szczypiorek i wlej marynatę. Przemieszaj i duś 50 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij czosnek, imbir i szczypiorek. Mięso obróć i zredukuj sos. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy płyn stanie się wystarczająco gęsty natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Uważaj, aby nie rozgotować, ponieważ spowoduje to spalenie cukru. Zajęło mi to około 8 min. Przełóż żeberka do miski/talerza. Posyp ziarnami sezamu i dymką do dekoracji.
Ja podałam żeberka z sałatką ogórkową: 1 ogórek obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj go z 1 starym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej kolendry, odrobiną oleju sezamowego, soli i ziaren sezamu.