Składniki: 200 g makaronu (u mnie świderki bazyliowe Nudle Śląskie), 1 cebula, kawałek cukinii, 100 g mrożonego groszku, 2-3 łyżki gotowego pesto, 1 pierś kurczaka, pół łyżeki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki suszonej bazylii, chlust śmietanki 18%.
Makaron ugotuj razem z groszkiem i odcedź zostawiając trochę wody po gotowaniu makaronu. mięso pokrój w kostkę, posyp solą, pieprzem i suszoną bazylią. Usmaż je na patelni i przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę i cukinię pokrój , a następnie zmiksuj. Do sosu wlej trochę śmietanki i bazyliowe pesto. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wrzuć kurczaka oraz makaron z groszkiem. Wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolej trochę wody po gotowaniu makaronu. Całość dopraw do smaku. Podawaj posypane tartym serem.