Kolejny pomysł na botwinę. Dziś wpadła do omletu i razem z serem i świeżym koperkiem stworzyła naprawdę pyszne danie 🙂 W ciągu zaledwie 15 minut otrzymasz sycący posiłek, który w pełni wykorzystuje wyjątkowy smak buraków.
Składniki: 3 jajka, pół pęczka botwinki, 1 mała cebula, sól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego koperku, kilka plasterków sera koziego, feta lub z niebieską pleśnią.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli lubisz jeść buraczki miękkie to podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Łodygi i liście botwinki umyj i pokrój, a następnie dodaj do rozbełtanych jajek. Dodaj sól, pieprz i koperek. Wymieszaj i wlej na patelnię. Wymieszaj. Na wierzch połóż plasterki buraka i sera. Przykryj patelnię i smaż ok. 3 minut. Możesz włożyć patelnię na górną półkę piekarnika i piec „od góry” przez ok. 4 min w temp. 170 stopni. Lub delikatnie obrócić omlet na patelni i smażyć jeszcze 2 min.