Pyszna wiosenna sałatka na ciepło. Kasza gryczana z botwinką i pieczarkami to idealne połączenie. Sałatkę można wzbogacić o kosi ser lub fetę oraz podsmażony boczek lub w wersji wegańskiej ciecierzycę czy tofu.
Składniki: pół szklanki kaszy gryczanej, 2-3 buraki, 2-3 pieczarki, 1 mała cebula, kilka liści botwinki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych.
Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Buraki obierz i pokrój na cząstki. Liście wraz z łodygami umyj i pokrój. Kaszę ugotuj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć pieczarki z cebulką. Posyp solą i pieprzem. przemieszaj. Do pieczarek wrzuć buraczki, wlej na patelnię ok. 1/3 szkl. wody, przykryj patelnię i duś ok. 10 min. na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie woda powinna odparować, a buraczki być miękkie. Na patelnię wrzuć liście botwinki wraz z łodyżkami, przemieszaj i smaż 2 min. Całość dopraw do smaku. Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż na talerz. Na wierzch połóż buraczki z pieczarkami. Całość posyp orzechami.
Olej kokosowy, kasza gryczana, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis.