Idealne wiosenne i lekkie danie ze szparagami i cukinią. Kaszotto to fajny pomysł na jednogarnowy obiad.
Składniki: pół szklanki suchej kaszy pęczak, 1 pęczek szparagów, 1 mała cukinia, 1 kostka tofu, 1 cebula, ok. 60 ml wina, 1 i 1/2 szkl. rosołu, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Na patelni rozgrzej olej i wsyp kaszę. Smaż przez 2 min. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę, wsyp szczyptę soli i pieprzu i smaż razem ok. 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, wymieszaj i smaż ok. 3 min. Wlej wino, przemieszaj, zmniejsz ogień i smaż, aż wino odparuje. Wlej szklankę rosołu, przemieszaj i zostaw na ok. 8 min. Kasza powinna być prawie miękka. Dodaj do niej pokrojoną cukinię i szparagi. Wlej pozostałe pół szklanki rosołu, wmieszaj i duż aż szparagi i kasza będą miękkie. Kaszotto dopraw do smaku, posyp natką pietruszki. Możesz dodatkowo posypać tartym serem.
Szparagi można wymienić na fasolkę szparagową; tofu na fasolę, ciecierzycę lub mięso mielone lub pierś kurczaka pokrojoną w kostkę.