Aksamitne zupy mają same zalety: szybko się je robi, są łatwe i sycące. Wystarczy zmiksować ugotowane warzywa, doprawić i podać z kleksem śmietany lub jogurtu, uprażonymi pestkami słonecznika oraz grzankami. Ja podkręciłam smak zupy podając ją z pesto bazyliowym oraz chlebkiem ziarnistym.
Składniki: 1 kalafior, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, biała część pora, ok. 1,5 l buliony, szczypta gałki muszkatołowej, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. 2 łyżki masła.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek kroimy w plasterki, por w półplasterki.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por, jak lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę podajmy z pesto bazyliowym. Lub, tak jak napisałam powyżej, ze śmietaną i uprażonymi ziarnami słonecznika oraz grzankami.