Składniki: 3-4 buraki, 2 marchewki, 1 cebula, pół małego selera, 1 mały por, 1/4 główki białej kapusty, 1 puszka białej fasoli, 3 ziemniaki, 5-6 szklanek wody lub rosołu, 1 łyżka śmietanki, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub koperek.
Buraki, marchewki i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por drobno pokrój. Na łyżce oleju podsmaż cebulę z porem. Dodaj starte warzywa i duś do miękkości, w razie potrzeby dolewając wodę. Całość zalej wodą lub rosołem, dodaj przyprawy i zagotuj. Kapustę poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy. Gotuj do miękkości. Dodaj fasolkę, koperek lub natkę i śmietankę, dopraw do smaku.
Przepis na zupę pochodzi z książki „Zupy” M. Caprari.