Pyszna sałatka na lunch lub kolację.
Składniki: 7-8 łyżek brązowego ryżu (można użyć białego), 1 mała cukinia (ok. 200 g), pół bakłażana, 1 mała cebula, kilka kostek sera koziego, feta lub mozzarelli, kilka marynowanych pieczarek lub korniszonów, sól i pieprz do smaku, tymianek, szczypta proszku z czarnego czosnku lub 1 mały ząbek czosnku.
Ryż ugotuj. Cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż doprawiając solą i pieprzem oraz proszkiem z czarnego czosnku lub drobno posiekanym czosnkiem. Do warzyw dodaj ugotowany i odcedzony ryż, smaż ok. 3 min. Dodaj ok. pół łyżeczki listków tymianku. Danie podawaj z pokrojonymi pieczarkami lub ogórkami i serem.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Brązowy ryż od Radix-Bis.