Prosty i smaczny rodzinny obiad – klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym.
Po ciężkim tygodniu lubię przygotować coś pysznego na obiad dla całej rodziny. Mąż i dzieci uwielbiają klopsiki, a dla mnie musi być dużo sosu. Aromatyczny sos pieczarkowy ze świeżym tymiankiem i klopsiki to moja propozycja na weekendowy rodzinny obiad. Ponieważ to danie jest tak dekadenckie, świetnie jest też mieć prosty dodatek warzywny do podania obok. Polecam tarte buraczki i sałatkę szwedzką z ogórków 🙂
Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie pół na pół mielona wołowina i indyk), 200 g pieczarek, 1 jajko, 1 cebula, 1 bułka (ja użyłam 3 chlebki ziarniste), 2 1/2 szkl. wody, 1 czubata łyżka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej), sól i pieprz do smaku, kilka gałązek tymianku, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku.
Bułkę namocz w wodzie. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso wymieszaj z odciśniętą od wody bułką lub pokruszonym chlebem ziarnistym oraz jajkiem. Dodaj sól i pieprz. Uformuj klopsiki i lekko podsmaż. Na tej samej patelni usmaż pieczarki z cebula doprawiając je solą i pieprzem. Na środku patelni zrób miejsce i wsyp łyżkę mąki i podsmaż ją. Mieszając dolewaj pomału wodę tak, aby nie zrobiły się grudki. Wlej resztę wody, dodaj klopsiki proszek z czarnego czosnku i tymianek. Duś pod przykryciem okołu 15 min. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać sosu sojowego. Klopsiki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami 🙂
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Talerze od Inżynier Sowa.