Spód: 200 g kakaowych ciastek be-be, 80 g masła . Ciasteczka zmiksuj i wymieszaj z roztopionym masłem. Blachę 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dno wyłóż ciasteczka. Dokładnie wylep dno blaszki.
Masa serowa: 300 g czekolady, 170 ml śmietanki kremówki 30%, 1 kg twarogu z wiaderka, 200 g cukru, 5 jajek. Śmietankę podgrzej z garnki z połamaną czekoladą. Mieszaj do czasu rozpuszczenia czekolady. Jajka utrzyj z cukrem. Wlej masę czekoladową i dodaj twaróg. Ciasto delikatnie wylej na przygotowany spód. Piecz 1 godzinę i 30 min w temp. 150 stopni. Sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia.
Ciasto udekoruj polewą – wymieszaj 150 g czekolady ze 100 ml ciepłej kremówki.
Przepis na sernik ze strony www.wypiekibeaty.com.pl
Wspaniały! U mnie dziś na zimno z kiwi 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
🙂