Składniki: 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka, 20 dag margaryny, 3 jajka, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 40 dag gruszek.
Tortownicę o średnicy 22 cm.posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek, sodę oraz imbir świeży i kandyzowany. Wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną blaszkę. Na wierzch położyć plasterki gruszek, posypać brązowym cukrem. Piec 45 min. 180 stopni.
Mąka tortowa, brązowy cukier i imbir kandyzowany od Radix-Bis.
Źródło: B. Woźniak : „Ciasto na niedzielę”