Dziś podzielę się z Wami przepisem na wilgotne, czekoladowe ciasto z cukinii. Zrobione z mąki pełnoziarnistej, oliwy i dużą ilością cukinii, jest super pyszne i potajemnie zdrowe 🙂 Idealne do popołudniowej herbatki i książki 🙂
Składniki: 1¼ szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 1¼ szkl. mąki pszennej, ⅓ szkl.kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 3 jajka, 1½ szkl. mleka, ¼ szkl. oliwy, stopionego, ⅔ szkl. miodu, 2 szkl. startej na dużych oczkach cukinii, 1 tabliczka posiekanej czekolady.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę (u mnie 40/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Można użyć dwóch mniejszych blaszek. W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W dużej misce wymieszaj jajka, mleko i oliwę. Dodaj odciśniętą cukinię oraz suche suche składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj kawałki czekolady. Wlej ciasto do blaszki. Piecz 50-60 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek będzie czysty.