Składniki: 2 szkl. mąki orkiszowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru brązowego, 3/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1/2 szkl. mleka, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 szkl. startej na dużych oczkach cukinii, cukier puder.
Zdrowsza wersja: mąkę orkiszową wymień na żytnią, cukier na ksylitol (pół szkl.), olej na olej kokosowy. Babeczki nie wyrosną duże, ale będą puszyte i równie smaczne 🙂
W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej,mokre. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do foremek. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut. Ostudzone babeczki posyp cukrem pudrem.
Mąka orkiszowa, mąka żytnia, cukier brązowy, ksylitol, olej kokosowy od Radix-Bis.