Pyszne klopsiki z cukinii i sera Halloumi. Sprawdzą się na obiad lub kolację oraz do dań z grilla. Ser Halloumi można smażyć lub grillować, tak aby na zewnątrz był chrupiący a w środku półmiękki.
Składniki: 2 średnie cukinie, 1 szalotka drobno posiekana, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1 starty ząbek czosnku, 130 g sera halloumi pokrojonego w kawałki w drobną kostkę, 1 jajko, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki czubricy zielonej,olej do smażenia.
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, posyp lekko solą i odstaw na 10 minut. Cukinię bardzo mocno odciśnij i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kulki i umieść na talerzu lub tacy i wstaw do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i płytko smażyć kulki partiami na złoty kolor. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Podawaj z ulubionymi sosami, u mnie z sosem tzatzyki i pomidorowym.
1 klopsik to ok. 55 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio. Czubrica zielona, pieprz ziołowy, sól smakowa i mielone siemię lniane od Radix-Bis.