Składniki: 300 g ugotowane fasoli (ok. 250 g suchej), 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 1 pęczek szczawiu, 1 jajko, ok. 180 g mąki (ja użyłam graham), sól, pieprz, szczypta czarnego czosnku w proszku.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zaszklij. Szczaw drobno pokrój. Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko. W misce wymieszaj fasolę, szczaw, usmażoną cebulę z czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem. Dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodaj mąkę lub odrobinę wody Nawilżonymi dłońmi uformuj placki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie odwróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze 5 min.
Sałatka z cukinii: 2 cukinie, łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. olej kokosowy
Szatkownicą lub na tarce pokrój cukinię. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i wrzuć cukinię z czosnkiem. Patelnię przykryj i całość duś przez 2-3 minuty. Kiedy plasterki cukinii zaczną się rumienić przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze 2 min. Cukinię rozłóż na talerze i posyp suszoną papryką.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.
Mąka graham, papryka suszona sól smakowa od Radix-Bis.
Ceramika od Inżynier Sowa.