Schab można przygotować na wiele sposobów. Dziś mam przepis duszony schab w sosie. Do tego marchewka z groszkiem podawana na ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu.
Składniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, sól, pieprz, 3 liście laurowe, pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, pół szkl. śmietany 18%, 1 łyżka mąki.
Groszek z marchewką: ok. 400 g marchewki pokrojonej w kostkę, 200 g mrożonego groszku, łyżka masła, 1-2 łyżki mąki, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, pół szklanki wody.
Mięso rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem z obu stron, a następnie przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż mięso. Wsyp cebulkę i liście laurowe, wlej tyle wody, aby mięso było nią przykryte i duś do miękkości.
W międzyczasie przygotuj groszek z marchewką – Marchewkę wrzuć do garna, wlej wodę, wsyp cukier i sól i gotuj przez ok 20 min. Do miękkiej marchewki dodaj łyżkę masła. Łyżkę mąki pszennej wsyp do marchewki przy pomocy sitka. W tym samym czasie powoli mieszaj w garnku, by nie powstały grudki z mąki. Na sam koniec dodaj groszek (ja użyłam mrożonego i jeszcze chwilę wszystko podgotowałam) i szczyptę pieprzu – jeśli użyjesz groszku z puszki już nie trzeba go gotować. Całość wymieszaj i po minucie spróbuj. W razie potrzeby dodaj trochę cukru lub soli. Marchew bowiem może być bardzo słodka, ale może też nie mieć w sobie słodyczy i trzeba ją lekko dosłodzić.
Gdy mięso jest miękkie w misce wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną soli oraz mielonym zielem angielskim i gałką muszkatołową (ja jeszcze wsypałam pół łyżeczki ziół babci Jadzi – nie jest to konieczne). Następnie zahartuj śmietankę wlewając do niej trochę trochę sosu, a następnie wlej ją do mięsa i wymieszaj. Zmniejsz ogień i chwilę duś, dopraw do smaku.
Smacznego!
Sól, pieprz, zioła Babci Jadzi i kasza gryczana od Radix-Bis.