Ciecierzyca czyli włoski groch, jest świetnym składnikiem pożywnych zup, gulaszy, past i dań z warzywami. Wykorzystuje się ją do przygotowania pasztetów, kotlecików czy farszów. Najsłynniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus. Ja przygotowałam dziś pikantne curry z ciecierzycą.
Składniki: 200 g ciecierzycy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 cm startego imbiru, mała papryczka chilli, 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 400 g pomidorów z puszki lub świeżych, , sól i pieprz do smaku, kolendra lub natka pietruszki.
Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj do miękkości. W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Wrzuć pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż 2 min., Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min. Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.