Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. Mam dla Was przepis na chleb bez wyrabiania i wyrastania. To chleb z marchewką i serem oraz dodatkiem prażonej cebuli i czarnego czosnku. Ten chleb nie wymaga wyrabiania i wyrastania, wystarczy połączyć składniki, uformować kulę i piec. Chleb doskonale pasuje do wszystkiego: od wędzonego łososia, do maczania w pikantnych zupach lub gulaszach.
Składniki: 280g drobno startej marchwi, 50g prażonej cebuli lub jedna mała pokrojona i usmażona na słoty kolor, 180g startego na dużych oczkach ser, 100 ml maślanki lub jogurtu z 1 łyżką soku z cytryny, 200g mąki pszennej (u mnie chlebowa), 200g mąki razowej (można użyć mąki graham, orkiszowej lub pszennej) , 1/2 łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, 4 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 łyżeczki sody oczyszczonej – chleb jest ciężki i potrzebuje „siły” aby wyrosnąć.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewki wymieszaj z maślanką, tartym serem i smażoną cebulą. Dodaj pozostałe składniki i dłońmi wszystko wymieszaj. Ciasto uformuj w kulkę i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą noża zrób krzyż w górnej części bochenka na głębokość około 2 cm. Piecz przez 35-45 minut lub do momentu, aż chleb uderzany w grzbiet będzie pusty.
Czarny czosnek od Czarny Czosnek Bio. Mąka razowa i chlebowa od Radix-Bis.