Pomału zaczynamy wielkie świąteczne łasuchowanie. Keksy naszpikowane bakaliami, makowe, serniki, pierniczki mają magiczną moc. W tym czasie chyba zwykłe ciasto kakaowe z odrobiną cudownie pachnącego cynamonu nabiera świątecznego klimatu. Dziś przepis na ciasto kakaowe z cynamonem. Niby zwykłe ciasto, ale podane jako choinki staje się wyjątkowe, a co najważniejsze ucieszy oko nie tylko dzieci.
Składniki: 100 g miękkiego masła, 2 jajka, 100 g cukru pudru, 100 g mąki, 3 łyżki kakao, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub śmietankowego., do dekoracji biały lukier, cukrowe gwiazdki.
Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wlej mleko i ekstrakt. Wymieszaj. Ciasto przelej do okrągłej blaszki o średnicy 20 cm. Piecz 20 min w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto podziel na 8 trójkątów, każdy udekoruj lukrem i gwiazdkami.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie, grudzień 2020.