Jesień jest to czas na wszelkie przepisy inspirowane dynią. Przypomniałam sobie, że mam super przepis na wegański budyń z dyni. Wegański – bo na mleku roślinnym, nie przepadam na mlekiem krowim. Uważam, że budyń dyniowy to świetny zamiennik ciasta dyniowego, gdy nie ma się czasu na pieczenie. Jest łatwy do przygotowania, bardzo kremowy i pełen ulubionych przypraw.
Składniki: 400ml mleka roślinnego, np. migdałowego, 300 g puree z dyni, 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczki płatków migdałowych.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawartość przelać do garnuszka, zagotować mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i wciąż mieszając gotować przez 5-7 min. do zagęszczenia. Budyń przelać do salaterek i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem budyń posypać migdałami.
Mąka kokosowa i płatki migdałów od Radix-Bis. Miód lipowy od Wcinaj Miód.