Nie ma to jak porządny obiadek. Dziś klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem sera i oregano.
Składniki: 450 g mięsa mielonego, 1 słoik passty pomidorowej (750 ml), 2 cebule, 2 kromki chleba razowego, 1 jajko, sól, pieprz, oregano, mleko, olej do smażenia, 30 g tartego sera.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Chleb namocz w mleku. W misce wymieszaj mięso z 1 cebulą, odciśniętym chlebem, jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj klopsiki i podsmaż na rozgrzanej patelni.
Na tej samej patelni usmaż cebulkę, wlej passatę, dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Duśna małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodaj ser, wymieszaj. Do passaty włóż usmażone klopsiki i całość duś ok. 10 min. pod przykryciem. Klopsiki podawaj z makaronem lub ziemniaczkami.