Bez zupy trudno wyobrazić sobie polski obiad, choć przed kilkunastu laty właśnie nasze zawiesiste sycące zupy pomawiano o powodowanie nadwagi. Ostatecznie zupy zostały „zrehabilitowane” i można je jeść bez poczucia winy, pod warunkiem, że nie będą zbyt tłuste…Latem nasza kuchnia proponuje chłodniki i lekkie zupy owocowe. Dziś chłodnik z cukinii i ogórka.
Składniki: 1 ogórek, 1 mała cukinia, ząbek czosnku, 2 dymki ze szczypiorkiem, 1 szkl. kefiru, pół szkl. gęstego jogurtu naturalnego, , kilka rzodkiewek, sól, pieprz.
Ogórka obierz i razem z cukinią zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jogurt wymieszaj z kefirem, solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Dodaj starte warzywa, wymieszaj i dopraw do smaku. Wstaw zupkę do lodówki na 1 godz. Chłodnik podawaj z pokrojonymi w słupki rzodkiewkami oraz szczypiorkiem.