Pomidory to niejedno z wielu warzyw, które po ugotowaniu nie traci swoich wartości. Pieczony czy duszony obdarza nas większą dawką likopenu niż surowy. Latem pomidory mają wyjątkowy smak, a zapach po zerwaniu pomidora z szypułki jest jedyny w swoim rodzaju. Dziś u mnie zupa z żółtych pomidorów z szafranem.
Składniki: 1,2 kg żółtych pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju lub oliwy, pół łyżeczki szafranu, sól, pieprz, 750 ml bulionu, ok. 60 ml śmietanki 18 %, 4 łyżki wiórków parmezanu lub sera grana padano, nitki lub płatki chilli do podania.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i chwilę smaż. Wrzuć pomidory i przyprawy (oprócz nitek chilli). Zalej bulionem i gotuj 10 min. Zupę zmiksuj. Wlej śmietankę i dopraw do smaku. Zupę podawaj z nitkami lub płatkami chilli i wiórkami sera.