Pieczone młode pory. Młode pory są zdecydowanie słodsze oraz nie mają dużo ciemnozielonych liści i włóknistej struktury. W tym przepisie najpierw się je obgotowuje, a następnie zapieka. Dzięki temu pory nabiorą bogatego smaku i stanowią wspaniały dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także wzbogacą zupy lub potrawy z makaronem.
Składniki na 1 porcję: 5 sztuk młodych porów, 2 ząbki czosnku, kilka ząbków czarnego czosnku, sól, oliwa, łyżeczka listków tymianku.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przytnij pory z obu końców. Pory umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 3 min. Odcedź. Rozłóż pory na blaszce do pieczenia, polej je oliwą, posyp solą. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozsyp wraz z czarnymi ząbkami na pory. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min., żeby się zrumieniły (uważaj żeby pory się nie przypaliły).
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.