Nadziewane warzywa to potrawa, która ukrywa smakowitą niespodziankę. Ilekroć jedliśmy nadziewane pomidory w domu, były one nadziewane ryżem i jajkiem, doprawione ziołami prowansalskimi. Przepis na pomidorki faszerowane po prowansalsku (bo tak się nazywają 😉 ) znajdziecie na blogu. Dzisiejsze pomidorki nadziane są komosą ryżową i groszkiem. Nadzienie jest proste i łatwe do wykonania. Po przepis zapraszam na bloga.
Składniki: 100 g komosy ryżowej, mała puszka zielonego groszku, 2 mięsiste pomidory, sól, pieprz ziołowy.
Komosę ugotuj. Z pomidorów odetnij górną część i wyjmij środek. Część miąższu (bez nasionek) pokrój. Pomidory posyp w środku solą i pieprzem. Ugotowaną komosę odcedź i przełóż do miski. Dodaj zielony groszek oraz pokrojone cząstki pomidora. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz przełóż do pomidorów i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 min.
Świetna propozycja trochę przeze mnie zapomniane danie. Ale chętnie do niego powrócę próbując przepisu.