Łatwe ciasto truskawkowe. Świeże letnie truskawki dodają niesamowitego smaku do deserów, takich jak babki, serniki, owsianki czy naleśniki. Jeśli kochasz truskawki zrób to ciasto koniecznie.
Składniki: 250 g truskawek, 6 czubatych łyżek mąki, 6 czubatych łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200 g margaryny, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące ziemniaczanej. Margarynę rozpuść w garnku i wymieszaj z cukrem. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć truskawki i wymieszaj. Ciasto przelej do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piecz 35-40 min a temp. 180 stopni. Po ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Zamiast truskawek możesz użyć wiśni, jabłek, gruszek, agrestu, malin.











