Mamy wiosnę, więc botwinka w kuchni jest obowiązkowa 🙂 Małe buraczki z pięknie zielonymi listkami zapowiadają nadchodzącą warzywną obfitość. Przepis, który dziś proponuję, łączy moją miłość do buraczków i curry. Proste, zdrowe i smaczne curry z botwinki. Danie dobrze komponuje się z ryżem gotowanym na parze i natką pietruszki.
Składniki: pęczek botwinki, 120 g gotowanej ciecierzycy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml mleka kokosowego, 100 ml wody lub bulionu, pół łyżeczki curry, łyżka masła, sól morska, pieprz; do podania ryż.
Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w kostkę, łodygi i liście siekamy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Papryczkę myjemy i siekamy. Imbir obieramy i kroimy na plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie cebulę i smażymy przez chwilę. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę pepperoni – cały czas mieszamy. Dorzucamy botwinę i przyprawę curry. Przesmażamy jeszcze przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, nieustannie mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Curry przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ugotowanym ryżem.
Ciecierzyca, mleczko kokosowe, sól morska od Radix-Bis.
Przepis z Kukbuk.