Smakowita i kremowa zupa z brokułów wzbogacona o ser pleśniowy
Składniki: 1 główka brokuła, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 ziemniak, 50-70 g sera z niebieską pleśnią, proszek z czarnego czosnku, olej, ok. 700 ml wody, sol pieprz, 2 listki laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę, ziemniaka i brokuła podzielonego na różyczki. Dodaj starty ząbek czosnku, wlej wodęoraz przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Do zupy dodaj pokruszony ser pleśniowy. Możesz go zmiksować lub zostawić – mniejsze kawałki rozpuszcząsię w ciepłej zupie. Zupę podawaj z grzanką oraz posypaną proszkiem z czarnego czosnkuposypaną proszkiem z czarnego czosnku.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.