Zielone naleśniki z komosą, pomidorkami i kurczakiem
Naleśniki: 2 jajka, 150gmąki żytniej, 300 ml mleka, 100 ml wody gazowanej, garść szpinaki, łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli i pieprzu.
Farsz: ok. 1,5 szkl. ugotowanej komosy ryżowej Radix-Bis, kilka suszonych pomidorków, upieczone udko kurczaka (lub inne mięsko które zostało z „wczorajszego” obiadu), sól, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie trochę mozzarelli.
Miksujemy dokładnie wszystkie składniki na ciasto, smażymy cienkie naleśniki na oleju.
Ugotowane komosę mieszamy z pokrojonymi pomidorkami, pokrojonym mięskiem, natką i przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt luźny dodajemy trochę startej mozzarelli, aby masa była bardziej spoista. Doprawiamy do smaku.
Nakładamy na naleśniki masę, zwijamy. Podajemy z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub jogurtem wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny.
Zielone naleśniki z komosą, pomidorkami i kurczakiem
