Makowiec
Składniki na ciasto: 6 jajek, 150 margaryny, 200 g maku Radix-Bis, 6 łyżek kaszy manny – ja użyłam bezglutenowej kaszki kukurydzianej @radixbis, 400 j jabłek startych na grubych oczkach, 250 g cukru, 1 łyżeczka pdp, bakalie: rodzinki, orzechy, skórka kandyzowana.
POLEWA: 1 łyżka wódki, po 2 łyżki gorącej wody, masła, kakao, cukru pudru.
Margarynę roztopić, dodać cukier, jabłka, kaszkę i bakalie. Wymieszać, dodać jajka oraz mak, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki- duża okrągłą blacha lub duża keksówka. Piec 40 min w temp. 200 stopni.
POLEWA: Po kolei podgrzewać masło, wodę, kakao, cukier puder i wódkę aż do rozpuszczenia i połączenia składników, nie wolno zagotować polewy. Gorącą polewą polać upieczone i wystudzone ciasto.
Makowiec
