Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką
Składniki: KRUSZONKA: 200 g mąki tortowej 200 g mąki orzechowej @radixbis, łyżeczka pdp, 200 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, masło i bułka tarta do formy.
Masa Makowa: 2 żółtka, 30 g cukru, 120 g stopionego masła, puszka masy makowej, 4 łyżki mąki tortowej, 4 łyżki kaszki kukurydzianej @radixbis, łyżeczka pdp, 100 g rodzynek Radix-Bis , 450 g jabłek, 4 białka.
Mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy masło i cukier, łączymy palcami tworząc grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy kruszonkę. 3/4 ciasta rozsypujemy na natłuszczoną blachę, Pieczemy 11 min w temp. 180 stopni.
Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy masę makową, mąkę i kaszkę kukurydzianą. Rodzynki mieszamy ze startymi na grubych oczkach jabłkami i dodajemy do masy makowej. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie.