O każdej porze dnia smakują wyśmienicie 😊
Placki cukiniowe z mozzarellą
Składniki: 500 g cukinii, 3/4 kulki mozzarelli, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 130 g mąki razowej, orkiszowej, pszennej, sól, pieprz, natka pietruszki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy na sitku, solimy i pozostawiamy na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulkę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Cukinię, cebulkę, czosnek, jajka, posiekaną natkę, jogurt i startą na dużych oczkach mozzarellę mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy solo, z jogurtem, śmietaną lub dowolnym dipem.
O każdej porze dnia smakują wyśmienicie 😊
