Pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty
Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy od Radix-Bis, 1 cebula, łyżka oleju, 1/2 szklanki odciśniętej kapusty kiszonej, 1/2 szklanki odsączonych suszonych pomidorów, 1/2 puszki pomidorów z puszki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz.
Soczewicę ugotuj w szklance wody – gotuj aż wchłonie całą wodę (ok. 10 minut). Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Do cebuli dodaj posiekaną kapustę, posiekane pomidory suszone oraz pomidory z puszki. Duś przez kilka minut. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj na gładko blenderem. Masę przełóż do foremki natłuszczonej olejem i oprószonej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut w przypadku małych foremek lub 60 minut w przypadku keksówki.
Pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty
