PIZZA ŚLIWKOWA
Na ciasto: 2 szkl. mąki (ja używam do ciast drożdżowych), 1 paczuszka drożdży instant (7g), 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 szkl. ciepłej wody (nie gorącej!)
na sos:
Chutney śliwkowy według przepisu poniżej
dodatki: 1 szkl. śliwek węgierek, 200g niebieskiego sera pleśniowego, 100g sera śmietankowego, 1/4 szkl. siekanych orzechów pekan lub włoskich od Radix-Bis, świeże zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, świeżo mielony kolorowy pieprz
Ciasto:
W małej miseczce rozpuszczasz w wodzie drożdże, dodajesz cukier i oliwę. Odstawiasz na 5 minut do sprawdzenia czy drożdże są aktywne- mieszanka powinna się lekko spienić lub przynajmniej powinno pojawić trochę bąbelków. W osobnej dużej misce mieszasz mąkę z solą i wlewasz tam miksturę drożdżową. Zagniatasz wszystko rękami (lub w misie robota kuchennego) aż osiągniesz zwartą nieklejąca się do rąk kulkę ciasta. Jeśli potrzeba podsypujesz dodatkową mąką. Miskę smarujesz oliwą z oliwek, to samo robisz z kulką ciasta, która do miski wkładasz. Przykrywasz ściereczką i odstawiasz do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
W tym czasie… Wykonujesz chutney śliwkowy . Możesz zredukować ilość cukru do połowy (lub mniej) oraz lekko zblendować chutney tak aby konsystencją bardziej przypominał sos pomidorowy. Dodatkowe śliwki myjesz, pestkujesz i kroisz na ósemki. Ser pleśniowy trzesz na tarce a śmietankowy kruszysz na drobne kawałeczki.
Aranżacja pizzy i pieczenie:
Piec pizzę na nagrzanych wcześniej blaszkach z wyposażenia piekarnika . Wyjmij ciasto z miski (powinno podwoić swoją objętość), zagnieć jeszcze raz i podziel na 2 części – ja zrobiłam 1 większą pizzę na średnim cieście. Każdą część rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 25 cm. Wyjmij 1 nagrzaną blachę z piekarnika, ułóż na niej placek (zrób to koniecznie teraz, później z dodatkami będzie dużo trudniej, uważaj, żeby się nie poparzyć!!!) Rozsmaruj chutney śliwkowy na placku. Wysyp oba sery, poukładaj na nich kawałki śliwek, posyp orzechami i porwanymi na drobne kawałki gałązkami ziół. Posyp świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Odczekaj 5-7 minut i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 220’C przez około 15 minut (lub do pożądanego koloru).
CZATNEJ ŚLIWKOWY
2 szkl. pokrojonych na 8 części śliwek, 1 szkl. pokrojonych na 16 części śliwek, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych:
goździków, cynamonu, gałki muszkatałowej, nasion kolendry; mały kawałek zielonego chilli (wypestkowany i pokrojony drobno) – ja pominęłam i dodałam sproszkowanego chilli, skórka otarta z 1/2 małej pomarańczy, 1-2 łyżki soku z cytryny, 5-8 palatynozy od Radix-Bis, opcjonalnie: 1/4 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich od Radix-Bis,
1/2 łyżeczki masła.
Na patelni rozgrzej klarowane masło, kiedy będzie mocno gorące wrzuć imbir i smaż do czasu aż kawałki na brzegach lekko się zbrązowią. Dodaj chili i zamieszaj parę razy. Wsyp na patelnię resztę przypraw i smaż przez parę sekund aż poczujesz aromat. Teraz dodaj śliwki i mieszaj do czasu aż przyprawy obtoczą je dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeśli śliwki zaczną przywierać do dna patelni dolej do nich odrobinę wody. Gotuj śliwki przez 10 minut, do czasu kiedy się zaczną lekko rozpadać. Wtedy dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Gotuj następne 10 minut (lub dłużej, jeśli twoje śliwki były większe lub mniej dojrzałe lub wolisz żeby owoce były mocno rozgotowane). Na osobnej mniejszej patelni roztop masło i usmaż na nim orzechy do złotego koloru. Dodaj do chutney-u tuż przed końcem gotowania.
Źródło: przepis na pizzę i sos śliwkowy pochodzi z blogu Green Morning