Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną
Składniki: 150 g kaszy gryczanej od Radix-Bis, 300 g kapusty kiszonej, 1,5 l. bulionu, 2 cebule, 4 marchewki, korzeń pietruszki, 2 ziemniaki, 100 g wędzonego boczku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki masła, opcjonalnie śmietanka do dekoracji.
Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Dodajemy przecier pomidorowy, kapustę i mieszamy, wlewamy pól l rosołu i gotujemy. Kasze gotujemy w reszcie bulionu i wlewamy do warzyw.. Dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy i wszystko gotujemy 20-30 min. Przyprawiamy. Podajemy z kleksem śmietany.
Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną
