Sernik oreo
Składniki na spód: 150 g ciasteczek Oreo, 2 łyżki masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa: 800 g zmielonego twarogu, 3 jajka, 160 g cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj masę. Na końcu cały czas miksując dodawaj po jednym jajku (miksuj tylko do połączenia składników). Gdy masa będzie gładka i jednolita, przelej ją na spód schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut.
Wierzch: 250 ml śmietanki zmiksować z 2 łyżkami serka mascarpone. Pod koniec ubijania wsypać 2 czubate łyżki cukru pudru. Miksować do ubicia śmietanki. Ostudzony sernik udekoruj ubitą śmietanką i ciasteczkami Oreo.
Sernik oreo
