Pasztet z selera i pietruszki
Składniki: 2 bulwy selera (700g), 2 korzenie pietruszki (300 g), 1 por (tylko biała część), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki mielonej kolendry, spora szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Pora kroimy na talarki, Selery i pietruszkę ugotować na półtwardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ,Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez trasę czosnek, przyprawy; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30-45 minut. Studzimy przez noc.
Pasztet z selera i pietruszki
