Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam sernik z nutellą i kawą.
Składniki na spód: 150g ciasteczek czekoladowych, 2 łyżki nutelli, 00g rozpuszczonego masła.
Ciastka zmielić w malakserze na drobne okruchy, dodać masło, nutellę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm*. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową: 500g mascarpone, 300g mielonego trzykrotnie twarogu, 3/4 szklanki nutelli, 4 duże łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody), 4 jajka, 1/4 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki likieru kawowego(opcjonalnie), łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka mąki pszennej.
Mascarpone, twaróg, cukier i nutellę zmiksować do połączenia się składników, zmniejszyć obroty dodać likier, kawę i pojedynczo jajka. Na sam koniec wmiksować mąki. Masę wylać na schłodzony spód. Piec w 170ºC przez 60-80 minut, aż wierzch będzie ścięty(środek tradycyjnie może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą). Upieczony wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Źródło: My man’s kitchen.
Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam sernik z nutellą i kawą.
