Jaglany pasztet z cukinią i koperkiem
Składniki na podłużną foremkę 12×26 cm: 200 g kaszy jaglanej, 2 cukinie (400-500 g), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 pęczki świeżego koperku, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne, 2 łyżki oleju kokosowego, sól himalajska, czarny pieprz
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod gorącą wodą, zalej 2 szklankami wody, delikatnie posól i gotuj przez 20-25 minut, aż całkowicie wchłonie wodę. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do kilku minutach dodaj posiekany czosnek. Dodaj cukinię i podsmaż przez kilka minut. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj olej kokosowy i przyprawy oraz połowę zawartości patelni (wcześniej wyciągnij ziela i liście) i zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę cukinii i posiekany koperek, a następnie dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Krójcie dopiero po długim leżakowaniu, najlepiej jest zostawić pasztet w chłodnym miejscu na całą noc.
Źródło: Internet
Jaglany pasztet z cukinią i koperkiem
