Krem z batatów i pomarańczy z konfiturą żurawinową
Skłądniki: ok. 1 kg batatów, 4 duże i soczyste pomarańcze, 2-3 szalotki, ok. 150 g świeżej żurawiny, łyżka miodu, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, pieprz
Obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze kawałki bataty ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Gotowe odcedź i nieco ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż posiekane szalotki, aż zmiękną i staną się słodkie. Podduś żurawinę z niewielką ilością wody, aż uzyskasz konsystencję konfitury (w razie potrzeby dolewaj więcej wody). Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. W blenderze zmiksuj bataty, szalotki, sok z 4 pomarańczy, przyprawy i taką ilość wody, aby uzyskać gładki krem. W razie potrzeby miksuj partiami. Przelej zupę do garnka i podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw pieprzem lub którąś z przypraw korzennych. W międzyczasie (w razie potrzeby) podgrzej konfiturę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wody. Zupę podawaj z ciepłą konfiturą żurawinową, oprószoną świeżo startą gałką muszkatołową.
Źródło: facetikuchnia.com.pl