Jaglane kluski śląskie
Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, ok. 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (może wyjść więcej), 1/2 pęczka koperku, szczypta soli.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym delikatnie ją rozgniatamy lub miksujemy ręcznym blenderem. Po lekkim przestudzeniu, dodajemy do niej posiekany koperek i mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną (ilość powinna odpowiadać objętości wyciągniętej masy) i ponownie wszystko mieszamy (100 % masy ! Tak, wyciągnięta 1/4 też musi być wmieszana). Z powstałej masy (w trakcie lepienia moczymy dłonie by ciasto się nie kleiło) formujemy małe kulki, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę.
Gotujemy w osolonej wodzie, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia klusek. Podajemy z pesto z botwinki.
Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com
Jaglane kluski śląskie
